KWS
   
 

07.05.2014 І знову про «ноу-тілл»…

Читайте про американський досвід технології "ноу-тілл"

В березці цього року я перебував з робочим візитом в Сполучених Штатах Америки, в штаті Індіана, батьківщині технології «ноу-тілл». Не претендуючи на загальну точку зору по цій досить «модній» технології, хотів би поділитись власною думкою та побаченим.

Почну з передісторії: чому ця технологія так жваво зацікавила наших фермерів? Першим основним фактором є економія коштів за рахунок зменшення механічних обробіток ґрунту. І цей постулат був висунутий як основний, додавши до нього пару другорядних: боротьба з ерозією ґрунту та краще збереження вологи.  Взагалі, цю технологію подавали як панацею, особливо на величезних просторах степної зони нашої країни, яка завжди відрізнялась меншою врожайністю основних сільськогосподарських культур і як ніяка інша «вимагала» економії затрат на виробництво.  «Піднявши прапор» «ноу-тілл», українські аграрії з ентузіазмом кинулись його освоювати. Але зустрівшись з рядом проблем в процесі його провадження, не витримували та повертались до традиційної технології обробітку: плуг, дискові борони, чизель та інше…Але, тим не менш, активні дискусії продовжуються, і наша компанія, як постачальних якісного насіння кукурудзи, час від часу стикається з питанням від аграріїв: «А чи маєте спеціальні гібриди для «ноу-тілл»?». Хочеться написати великими літерами: «НОУ-ТІЛЛ» НЕ ВИМАГАЄ СПЕЦІАЛЬНИХ ГІБРИДІВ! Це — технологія, яка створює оптимальний стан ґрунту. Він стає дуже схожим на дернину, ступаючи по якому, відчувається розрихлена та жива субстанція. Саме таке враження в мене склалося, коли ми зупинились обабіч поля і я вирішив по ньому пройтись.  

А тепер давайте згадаємо, де саме нас охоплюють подібні відчуття, коли наша стопа наче тоне в пухкій субстанції? Або в низині та на луках, або ранньою весною, навіть в південному Степу, ви легко зможете знайти ці місця. Тобто, другим основним фактором розрихленого стану ґрунту без механічного обробітку, є наявність вологи в ньому. Є і третій, з моєї точки зору не менш ключовий фактор, це те, що ґрунт буде живим лише при наявності в ньому живої фауни: дощові черв’яки, інтенсивно перетравлюючи органічну масу та створюючи мільйони отворів в ґрунті, перетворюють його на бажану пухку субстанцію, в якій комфортно буде почувати себе кожна рослина.

З моєї точки зору, останні два ключові фактори були упущені при просуванні цієї технології в Україні: впроваджувати її треба в досить воголозабезпечених районах, а також, нажаль, в нашій країні майже всі ґрунти мертві, тобто ґрунтова фауна майже відсутня.

Декілька цікавих фактів з американського досвіду. Мені вдалося побувати у фермера в Індіані, який використовує «ноу-тілл» вже 22 роки. Він розповів, що «ноу-тілл» в США набирав оберти 20-25 років назад, а потім пішов певний спад. В даний момент його використовують орієнтовно на 10% загальних площ, переважно в двопільних сівозмінах кукурудза-соя, а також у більш зволоженій зоні так званого кукурудзяного пояса. Наприклад, в штаті Індіана кількість щорічних опадів складає 600-700 мм, і, що цікаво, більша частина їх випадання приходиться саме на період вегетації, тобто, в нашому розумінні літо у них дощове, і ґрунт не пересихає в звичайних умовах. З точки зору досвідченого фермера, технологію «ноу-тілл» потрібно починати з чистого поля, з застосування гербіцидів суцільної дії. Зараз він працює цим гербіцидом 1-2 рази по кожній культурі, в залежності від пресингу бур`янів. Варто зауважити, що обидві вирощувані культури є ГМО. Почнемо з сої.  

Як говорилось раніше, застосовування 1-2 рази гербіциду суцільної дії знімає все проблеми з бур’янами та дозволяє спокійно зібрати сою. Потім частина площ так і залишається недоторканою до посіву кукурудзи, а інша частина засівається сумішшю озимого жита та редиски. Ці культури використовують як сидерат та покрив для стримання розвитку бур’янів восени та взимку, оскільки жито має дуже агресивну кореневу систему. При перших морозах редиска відмирає та залишає органічну масу, а також частково розпушує верхній шар за рахунок коренеплоду. 

Коли проходиш по цьому полю, то дійсно є відчуття, що стоїш на подушці. Зі слів фермера, цей спосіб є дуже ефективним, і, якщо б він встигав засівати, то робив би це на всіх полях, що йдуть під кукурудзу. А так йому вдається це зробити десь на 20% площ. Посів кукурудзи проводять саме по покривній культурі, а потім знову вносять 1-2 рази гербіцид суцільної дії. Одночасно покривна культура після загибелі від гербіциду утворює необхідну органічну масу для харчування ґрунтової фауни та  мульчує ґрунт.

Щодо добрив, то основну масу вносять з посівом, а також живлять рослини кукурудзи карбамідом. Кукурудзу в полі ніхто не залишає, оскільки це гроші. Намагаються зібрати швидко й заховати у власний невеличкий елеватор. Бо кажуть: «Це ж гроші», та дуже дивуються, коли розповідаю, що в Україні фермери вивчають можливість гібридів довго стояти в полі. Але цього фермери, за нормальних умов збирання, намагаються не допускати.  Після збирання кукурудзи проходить машина під назвою «tillage» (дуже схоже на пружинну борону). І це єдиний агрегат, який проникає в ґрунт. Глибина обробітку 8-10 см. Його ціль — подрібнити рештки та частково заробити їх в ґрунт. 

Навесні проходить посів сої, і все починається спочатку…

Для повноти картини з обробітком ґрунту в кукурудзяному поясі США треба додати наступне. Як говорилось, близько 10% площ використовують «ноу-тілл» технологію на кшталт описаної в цій статті. А як же обробляють решту 90%? Різниця не така вже й велика, як можна було очікувати. Покривні культури майже ніхто не використовує. Після проходу «tillage» восени, навесні під обидві культури додається прохід культиватора (вони його називають «soil finisher»), а потім одразу посів. Раз на 3-4 роки після збирання кукурудзи замість «tillage» проходить інша ґрунтообробна машина під назвою «ripper» (комбінований плоско різний агрегат з дисками) Як він працює, можна подивитись тут.

Сьогодні це сама розповсюджена технологія обробітку ґрунту. Що стосується плуга, то він залишився лише на 10% площ, які також орють один раз на 3-4 роки, але відсоток під ним неодмінно зменшується. Любителі оранки можуть переглянути американський ролик тут.

Для вас матеріал підготував  Олександр Федоров, Генеральний директор ТОВ "КВС-Україна", керівник бізнес-напрямку "Кукурудза та олійні культури"

 

Поле з залишками сої та її попередника кукурудзи

Сівалка для прямого висіву

Суміш озимого жита та редиски

Органічна маса

Сівалка для кукурудзи

Сівалка для кукурудзи

Сівалка для кукурудзи

Власний елеватор

Tillage

Поле після "tillage"

Поле після "tillage"

Поле після "tillage"


 
KWS