KWS

14.01.2014 Ярий ріпак – олійна культура, що варта уваги!

Значне збільшення посівних площ та обсягів виробництва ріпаку в Україні за останні декілька роківвідбулося, в основному, завдяки озимому ріпаку. Під ярим ріпаком площі зростали не так істотно. Це можна пояснити як відносно меншою врожайністю старих сортів і гібридів ярого ріпаку, так і нижчою якістю олії та побічної продукції. Історично так склалося, що ярий ріпак традиційно розглядався як страхова культура для пересівання вимерзлих площ озимих ріпаку та пшениці. Якщо провести аналіз статистичних даних середньої врожайності озимого ріпаку в Україні за 2011р. (1,7 т/га) та 2012 р. (2,2 т/га), бачимо, що вона є досить низькою. (згідно даних Рослинництво України, статистичний збірник – 2013р).

Гібриди ярого ріпаку нового покоління можуть сформувати вищу врожайність, а, отже, мають значні перспективи. Це гібриди та сорти, які мають генетичний потенціал урожайності на рівні 3-4 т/га і вище. Хотілось б зауважити, що однією з причин низької реалізації потенціалу врожайності нових високопродуктивних гібридів ярого ріпаку є відсутність чітко розроблених зональних технологій вирощування. Крім того, господарі спрощують технологію вирощування ярого ріпаку, зменшуючи рекомендовану кількість добрив та засобів захисту рослин.

В 2013 році представниками компанії КВС-України в різних ґрунтово-кліматичних умовах країни, на базі декількох господарств, було висіяно ряд демополів ярого ріпаку. Це нові високопродуктивні гібриди Джеррі та Джером, які внесені до державного реєстру в цьому ж році. Детальну інформацію щодо продуктів дивітьсятут.Навіть, попри не досить сприятливі погодні умови, які склались в 2013 році, як на момент посіву так і в період цвітіння, за рахунок гібридів нового покоління створеними селекціонерами компанії КВС з дотриманням рекомендованої технології вирощування, сільгоспвиробники отримали до 3,2 т/га насіння ярого ріпаку.

Проаналізувавши більш детально результати врожайності, отримані на демополях та промислових посівах, бачимо, що показники гібриду Джеррі знаходяться в межах 2,0-3,2 т/га залежно від ґрунтово-кліматичних умов вирощування. Більш детальна інформація наведена в таблиці. Гібрид Джером урожайністю не значно поступився, вона склала 1,8-3,1 т/га. Показники вказані за вологості 8%. Варто зазначити, що нижня межа урожайності як Джеррі так і Джерому була отримана в Дніпропетровській обл., тобто в зоні недостатнього зволоження.

Результати урожайності гібридів ярого ріпаку Джеррі та Джером, 2013 р. в різних ґрунтово-кліматичних умовах, т/га

п/п

Назва гібриду

Назва господарства

Область

Район

Урожай-ність*, т/га

1.

Джеррі

ТОВ "Україна"

Волинська

Луцький

3,2

2.

Джером

ТОВ "Україна"

Волинська

Луцький

3,0

3.

Джеррі

СТОВ Гарант

Хмельницька

Кам’янець-Подільський

2,5

4.

Джером

ТОВ "Веселе Агро"

Волинська

Рожищенський

2,6

5.

Джеррі

ТОВ "Радивилів Агро"

Рівненська

Радивилівський

2,5

6.

Джеррі

СФГ "Юкан"

Дніпропетровська

Новомосковський

2,0

7.

Джером

СФГ "Юкан"

Дніпропетровська

Новомосковський

1,8

8.

Джеррі

ФГ "Немировського"

Вінницька

Теплицький

3,2

9.

Джером

ФГ "Немировського"

Вінницька

Теплицький

3,1

10.

Джеррі

ТОВ Дукра Агро

Черкаська

Маньківський

2,9

11.

Джером

ТОВ Дукра Агро

Черкаська

Маньківський

3,1

*урожайність вказана за вологості 8%

Отже, враховуючи суху осінь в останні роки та скорочення посівів озимого ріпаку, вирощування ярого ріпаку може бути досить обґрунтованим. Варто також звернути увагу на те, що ярий ріпак достатньо посухостійка культура. В країнах Європи гібриди здатні давати пристойний врожай навіть за кількості річних опадів в сумі 280 мм.

Тому правильний вибір високопродуктивних гібридів з дотриманням рекомендованих технологій може забезпечити сільськогосподарського товаровиробника як високими врожаями насіння ярого ріпаку так і стабільним прибутками за відносно менших ризиків.


KWS